Leuven, 29 mei 2019

Beste CLB-directie
Beste coördinator Standaard Vaccinaties
Beste VWVJ-lid en sympathisant
 

Sinds dit schooljaar nodigen de CLB’s heel actief ouders uit om samen met hun kleutertje aanwezig te zijn tijdens het consult. Een ideaal moment om (vooraf) na te kijken of de vaccinatiestatus van de kleuter volledig is. Vaccinatie kan tijdens het consult met de ouder besproken worden. Maar hoe doe je dit dan best?

Motiverende gespreksvoering is een methodiek die kan toegepast worden in het kader van een gesprek over gewicht, over alcohol, roken, … maar ook over (inhaal)vaccinaties. Sommige ouders hebben al een beslissing genomen omtrent het vaccineren, anderen twijfelen nog. Het is belangrijk om hiermee rekening te houden in de communicatie.

Om de CLB-medewerker hierbij te ondersteunen is de fiche ‘controle vaccinatiestatus K1’ ontwikkeld (zie bijlage).

Ben je op zoek naar correcte informatie over vaccinaties voor ouders of om jezelf goed voor te bereiden op dit gesprek? Dan kunnen o.a. deze betrouwbare bronnen je hierbij helpen:

  • Via https://www.laatjevaccineren.be/ vind je zowel informatie over de infectieziekte als over het vaccin, op maat van ouders.
     
  • Tijdens het laatste Valentijn vaccinatiesymposium verspreidde het CEV (Centrum voor de Evaluatie van Vaccinaties) van de Universiteit Antwerpen een reeks antwoorden op kritische vragen over vaccinaties. Deze ‘Fact checks’ beantwoorden de vragen en geven een beknopte wetenschappelijke achtergrond bij het antwoord.

We wensen jullie alvast een aangename verderzetting en afsluit van dit eerste schooljaar onder het nieuwe decreet.

Vriendelijke groeten,
Anouk Vanlander
wetenschappelijk medewerker VWVJ

BIJLAGE: fiche ‘controle vaccinatiestatus K1’

vwvj_vaccinatiestatus_k1_juni2019.pdf

Share this