Beste CLB-directie
Beste CLB-arts
Beste coördinator Draaiboek Infectieziekten
Beste VWVJ-lid of JGZ-sympathisant

 

Sciensano voegde op haar website een item ‘vaccinatie’ toe, waar meer informatie te vinden is over wat te doen indien een gevaccineerde persoon mogelijke symptomen van COVID-19 vertoont, in contact kwam met een bevestigd geval van COVID-19, getest moet worden…

In een notendop:

  • Geen enkel vaccin beschermt 100%. Personen die gevaccineerd zijn en mogelijke symptomen van COVID-19 vertonen moeten daarom nog steeds getest worden. 
  • Er is momenteel onvoldoende zekerheid dat personen die gevaccineerd zijn het virus niet meer zouden kunnen overdragen. Zolang de vaccinatiegraad in risicogroepen laag ligt, betekent dit dat er geen uitzonderingen op de quarantaine toegestaan kunnen worden voor personen die reeds gevaccineerd werden. Verdere gegevens zullen nauw opgevolgd worden.
  • Er is momenteel in de literatuur geen “correlate of protection” gekend (meetbaar teken dat iemand beschermd is tegen (ernstige) ziekte, bv. titer van antilichamen). Routinematig uitvoeren van serologie bij personen die gevaccineerd werden (of vóór vaccinatie), is dan ook niet zinvol.
     

Het al dan niet gevaccineerd zijn van contacten die geïdentificeerd worden tijdens het contactonderzoek, beïnvloedt momenteel de te nemen maatregen dus nog niet. We houden jullie op de hoogte van zodra dit zou veranderen.

 

Hartelijke groeten,

Anouk Vanlander

Share this