Beste CLB-directie
Beste GLCE-coördinator/GLCE-contactpersoon
Beste VWVJ-lid en/of JGZ
-sympathisant

‘Gezond leven? Check het even!’ (GLCE) kent een straffe start. Vorig schooljaar (januari-juni 2022) vulden ongeveer 4000 jongeren de vragenlijst in. Sinds de start van dit schooljaar staat de teller al op 1800 jongeren.
 

Boekjes

De geactualiseerde vragenlijst met bijhorend online advies (het boekje) kan voortaan via deze link besteld worden.
 

Inloggen via leerID

Zoals in laatste nieuwsbrief vermeld, zullen leerlingen op termijn in de vragenlijst van GLCE inloggen via een leerID en niet meer via hun Smartschoolaccount (en RR/BIS-nummer). Deze verandering mag de continuïteit in jullie planning niet beïnvloeden. Bereid je school daarom tijdig voor. Vraag hen om ten laatste in de maand november een leerID te voorzien voor (minstens) de leerlingen van 3SO.

Eenmaal de GLCE-handleiding is aangepast aan deze inlogprocedures en de datum vaststaat waarop de inlogprocedure wijzigt, dan bezorgen we jullie (enkele weken voor de wijziging) deze informatie via een nieuwsbrief.

Informatie voor scholen die eerder communicatie vanuit het Departement Onderwijs gemist hebben:

  • Hierbij vind je de link naar de website met technische ondersteuning voor het gebruik van het LeerID Schoolloket voor de scholen. Op deze pagina vind je zowel uitleg als handleidingen terug.
  • Op de website van LeerID vind je nog bijkomende informatie rond LeerID terug. Hier wordt uitgelegd wat LeerID juist is, welke toepassingen zijn aangesloten, toegang tot het LeerID School- en Leerlingloket en dergelijke.


Gebruikersoverleg (tweede reeks)

Om voldoende interactie toe te laten tijdens het online gebruikersoverleg voor GLCE-coördinatoren is gekozen om de groep te beperken tot 20 deelnemers. De vraag blijkt groter. Daarom voorzien we een parallelle reeks zodat elke GLCE-coördinator kan aansluiten.

Het gebruikersoverleg vindt 3 maal per jaar online plaats en duurt telkens 2 uur. Je kan je inschrijven voor de 3 sessies (tweede reeks), niet voor één afzonderlijk via deze link.

  • Gebruikersoverleg 22/23, 1: 10/11/2022 van 10-12 uur
  • Gebruikersoverleg 22/23, 2: 16/2/2022 van 10-12 uur
  • Gebruikersoverleg 22/23, 3: 27/4/2022 van 10-12 uur

Schreef je reeds in voor de eerste reeks, maar verkies je deze data, dan kan je wisselen. Laat het ons weten via info@vwvj.be.

 
Professionalisering

De vragenlijst van GLCE is geschreven vanuit de principes van de motiverende gespreksvoering en de zelfdeterminatietheorie. Het gesprek dat volgt tijdens het CLB-consult dient in dezelfde toonaard te verlopen. Wil je je bekwamen in de motiverende gespreksvoering, dan kan je o.a. onderstaande tools raadplegen:

Jongeren kunnen via de vragenlijst van GLCE rond heel wat thema’s aanvinken dat ze een gesprek willen (tijdens het CLB-consult) of zorgwekkende signalen uitsturen.

Wil je je versterken om in gesprek te gaan met jongeren rond een specifiek thema, dan vind je misschien wat je zoekt in onderstaand overzicht.

 

 

Basis

Verdieping

Opgroeiend en haperend eetgedrag

Opgroeiend en haperend eetgedrag

(online, 10-2-23)

Gesprekstraining

(Gent, 12-5-23)

Signalen van suïcidaliteit capteren en bespreekbaar maken

e-modules VLESP:

module 1 ‘Hoe detecteer en bespreek je suïcidaliteit?’ 

module 2 ‘Welke interventies zijn aanbevolen?’.

Het duurt ongeveer 1 uur om beide modules te doorlopen.

Gesprekstraining  

(Leuven op 1/12/22 en Gent op 22/12/22)

Seksualiteit

e-module Sensoa:

Praten over seksuele gezondheid als CLB-medewerkers’ (1,5 à 2 uur)

 

Gespreksleidraad (Onder 4 ogen tijdens het CLB-consult)

 

 

Gesprekstraining

(Antwerpen op 22/9/22 en Gent op 30/4/23)

Alcohol, drugs en gamen

Een kort consultgesprek over alcohol, illegale drugs en gamen op het CLB

E-module VAD (35 minuten) en gespreksleidraad

 

De vorming die in samenwerking met CGG georganiseerd wordt en waarin getraind wordt om signalen van suïcidaliteit te capteren en bespreekbaar te maken, gaat door in groepjes van 15 personen. De 2 voorziene momenten zijn zo goed als volzet. Indien je (of een collega) interesse heeft om dit te volgen, dan horen we het graag vóór 7/10 via info@vwvj.be. Zijn er meer dan 10 geïnteresseerden, dan wordt een derde moment georganiseerd op 8/12/2022 in Leuven.

 

Proficiat voor jullie gedrevenheid en zorg voor kwaliteit!

Vriendelijke groeten,

Anouk Vanlander

 

Share this