Beste CLB-directie
Beste CLB-arts
Beste coördinator Draaiboek infectieziekten
Beste VWVJ-lid of JGZ-sympathisant

 

Er was opnieuw heel wat coronanieuws in de loop van de zomer. Hopelijk is dit zoveel mogelijk aan jullie voorbij gegaan en kunnen jullie met opgeladen batterijen dit nieuwe schooljaar starten.

In de loop van de afgelopen maanden nam een groot deel van de volwassenen de kans om zich te laten vaccineren tegen COVID-19. Ondertussen kregen ook al heel wat jongeren een eerste vaccin toegediend. De maand september wordt echter nog een overgangsmaand. Een deel van de jongeren en andere personen die bereid zijn zich te laten vaccineren, zijn immers nog niet volledig gevaccineerd (= 2 weken na laatste aanbevolen vaccinatie).

Zoals Sciensano vandaag op haar website publiceerde, is gekozen om voor de komende periode de volgende grote aanpassingen aan te brengen in de richtlijnen voor het contactonderzoek in scholen:

  • Risico-inschatting lagere school:
    Klasgenoten en leerkracht(en) van een positief getest kind worden als laag-risico contacten beschouwd, in de klas en in de bus/auto.
  • Beleid voor laag-risico contacten:
    Laag-risico contacten mogen naar school en naar buitenschoolse activiteiten, maar vermijden contact met personen die kwetsbaar zijn voor COVID-19 gedurende 14 dagen na het risicovol contact.
  • Test- en quarantainebeleid voor hoog-risico contacten wordt bepaald in functie van vaccinatiestatus, eventueel herstelcertificaat en moment waarop HRC wordt geïdentificeerd (zie tabel in bijlage).

Je kan de aangepaste richtlijn en het document ‘Contacttracing door CLB, stap voor stap’ terugvinden op onze website. In de loop van morgen (dinsdag) zal er nog meer aangepast materiaal beschikbaar zijn.

 

Hartelijke groeten,

Anouk Vanlander

test en quarantainebeleid 202109.pdf

Share this