Op vraag van het kabinet onderwijs en welzijn & gezondheid schreef VAD een informatiebericht over het ‘wurgspel’ - dat recent de media haalde met enkele fatale incidenten - om leerkrachten, ouders en andere intermediairen te informeren.

Zie bijlage.

Verdere berichtgeving van de Vlaams minister van Onderwijs en gelezen via Mediquality:

 

BRUSSEL 03/11 - Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a) gaat de Vlaamse leerkrachten en CLB-begeleiders informeren over het fenomeen van wurgspelletjes bij de jeugd. Dat berichten de kranten Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg dinsdag.

Afgelopen donderdag kwam in Waals-Brabant nog een 9-jarige jongen om bij een uit de hand gelopen "jeu du foulard" (wurgspel met sjaal). Het gaat om het tiende geval met dodelijke afloop in België in een jaar tijd.

Minister Pascal Smet: "Ik heb geen aanwijzingen dat Vlaamse kinderen zich met wurgspelletjes bezighouden. Toch wil ik de Vlaamse leerkrachten en onderwijsmedewerkers via een artikel in het tijdschrift Klasse inlichten over de gevaren en hoe ze kunnen herkennen dat jongeren ermee bezig zijn."

Na overleg met jeugdpsychiaters besliste minister Smet om de informatiecampagne te beperken tot de leerkrachten, en niet de jongeren zelf met informatie te bestoken. "Terughoudendheid is aangewezen. Kinderen proeven graag van de verboden vrucht."

Bron: HBVL/GVA

 

 

informatiebericht_wurgspelletjes_vad.pdf