Huishoudkoelkasten worden niet aanbevolen voor het bewaren van vaccins, maar kunnen mits aanpassingen gebruikt worden als noodoplossing. Huishoudkoelkasten hebben het nadeel dat de temperatuurschommelingen groot zijn. Als men een huishoudkoelkast wil gebruiken, dan kiest men het best voor een koelkast zonder vriesvak om ijsvorming buiten het vriesvak en bevriezing van vaccins te voorkomen. Koelkasten met een vriescompartiment met een afzonderlijke deur vormen geen probleem voor ijsvorming.

Enkele tips indien men toch een huishoudkoelkast gebruikt:

  • Plaats de vaccins niet in de deur van de huishoudkoelkast, noch in de groentelade, omdat de temperatuur daarin vaak hoger is dan in de rest van de koelkast.
  • Plaats isomo-elementen of petflessen gevuld met zout water in de groentebak en de deur van de koelkast of wanneer er veel lege ruimte is om te vermijden dat bij openen van de koelkast een grote hoeveelheid warme lucht in koelkast komt. 
  • Breng een etiket aan op de flessen met de waarschuwing: “Zout water – niet drinkbaar” (zout water = 1 à 2 eetlepels zout per liter water, gaat minder snel bevriezen). 
  • Als een koelkast een vriesvak heeft moet het vriesvak met een kunststofplaat worden afgeschermd. 
  • Plaats vaccins tegen MBR op het bovenste rek omdat het minder vriesgevoelig is dan de andere vaccins. 
  • Voorkom ijsvorming door de koelkast regelmatig te ontdooien.

Bemerk: Het is niet de bedoeling de hele wand van de koelkast te bekleden met isomo-platen om contact tussen vaccins en de koelkastwand te voorkomen.

VWVJ Standaard Vaccinaties 2013 - deel 4.1.2.2