In de editie van februari 2023 van het Tijdschrift voor Geneeskunde en Gezondheidszorg zijn 2 lezenswaardige artikels vrij te raadplegen over 'Maternale veerkracht en sociale ongelijkheid tijdens de perinatale periode', S. VOS, B. VAN DEN BERGH, H.A. ROELS, D. MARTENS, H. KINDERMANS, T.S. NAWROT

  1. In een eerste artikel wordt de 'invloed van onderliggende biologische mechanismen' toegelicht:  

Wetenschappelijke bevindingen maken duidelijk dat verschillende biologische mechanismen of factoren ten minste gedeeltelijk aan de basis liggen van de verbanden tussen de maternale gemoedstoestand, de socio-economische factoren en de gezondheidsuitkomsten tijdens de eerste 1.000 dagen van het leven, alsook op latere leeftijd.

  1. In het tweede artikel worden 'mogelijke preventie en vroege interventiestrategieƫn' aangehaald:

Omdat het versterken van de maternele veerkracht tijdens de eerste 1.000 dagen (van de conceptie tot en met het tweede levensjaar) op verschillende biologische niveaus belangrijke gezondheidsvoordelen oplevert, dient hierop ingezet te worden. Dit is te verwezenlijken door middel van een multidisciplinair zorgtraject tijdens de perinatale periode.

Samen vormen ze een helder betoog voor het belang van de eerste 1.000 dagen voor de ontwikkeling en de gezondheid op latere leeftijd.