Is vaccineren nog nodig tegen een ziekte die in ons land niet meer voorkomt?

Alleen als een ziekte wereldwijd is uitgeroeid, is vaccinatie tegen die ziekte niet meer nodig. Tot nu toe is dit alleen gelukt met pokken.

Ziekten zoals kroep, kinkhoest, klem en kinderverlamming, komen dankzij de vaccinatie in België nog maar zelden voor. Daardoor vergeten we bijna dat ze vroeger veel leed veroorzaakten. Toch is het nog altijd belangrijk dat bijna alle kinderen worden gevaccineerd. In landen waar niet of onvoldoende wordt gevaccineerd, blijven deze ziekten veel slachtoffers eisen. Ziektekiemen kunnen vanuit het buitenland in ons land komen.

Er is nog een tweede reden om met vaccineren door te gaan. Door ons te vaccineren beschermen we niet enkel onszelf, maar ook de (meest kwetsbare) mensen om ons heen. Als veel personen zijn ingeënt, krijgt een ziektekiem maar weinig kans om van de ene persoon op de andere over te gaan. Zo worden ook pasgeboren baby’s, en personen die door een bepaalde ziekte niet kunnen worden ingeënt, beschermd.

VWVJ Standaard Vaccinaties 2013

 
Deel dit bericht
Deel dit bericht

Lid worden van VWVJ

Je werkt in de JGZ en wil nog beter geïnformeerd worden over JGZ-thema’s? Of je wenst mee te denken over de toekomst van de JGZ? Dan is VWVJ-lidmaatschap iets voor jou.

Wens je op de hoogte te blijven?
 Laat hier jouw emailadres achter.