Selectief mutisme

Selectief mutisme is een stoornis die zich openbaart bij (jonge) kinderen en wordt gekenmerkt door een consequente angst om te spreken in bepaalde situaties.

Maretha de Jonge en co verhelderen in het artikel 'Selectief mutisme behandelen, dat spreekt voor zich. Over dapper worden en durven praten.' (SIGnaal, jan-maart 2013) het volgende:

  • wat is het
  • wat is de prevalentie
  • wat zijn de criteria voor diagnostiek
  • de noodzaak aan tijdige interventie en behandeling
  • de (door hen ontwikkelde) behandelmethode 'Spreekt voor zich'
     

Via de website 'spreektvoorzich.nl' vinden ouders, kinderen/jongeren, leerkrachten, zorgprofessionals gelijkaardige informatie (en meer) op maat.

In het boek 'Breek de stilte' (uitgeverij Pica, 2018) beschrijft Eustache Sollman helder en uitgebreid wat selectief mutisme is en hoe deze kinderen het best te begeleiden. In het boek worden geen vaktermen gebruikt. Met de praktische tips kunnen daarom zowel leerkrachten, professionals (zoals orthopedagogen en logopedisten) als ouders direct aan de slag. Een recensie van het boek verscheen in het Vakblad Vroeg.

Selectiefmutisme.be - de site van de Vereniging Selectief Mutisme vzw - is een intitiatief van Vlaamse ouders en enkele therapeuten met ervaring in de problematiek. Je vindt er 'info, advies en ervaringen over het stille kind'.

 
Deel dit bericht
Deel dit bericht

Lid worden van VWVJ

Je werkt in de JGZ en wil nog beter geïnformeerd worden over JGZ-thema’s? Of je wenst mee te denken over de toekomst van de JGZ? Dan is VWVJ-lidmaatschap iets voor jou.

Wens je op de hoogte te blijven?
 Laat hier jouw emailadres achter.