Consensustekst 'Vitamine D suppletie bij de zuigeling en het jonge kind'

Datum: 
11-03-2013

Vitamine D suppletie bij de zuigeling en het jonge kind
De Ronne N (Kind en Gezin), De Schepper J (VUB, kinderendocrinoloog), mede in naam van de voedingscel van de Vlaamse Vereniging voor Kindergeneeskunde (VVK)
Consensustekst 11.03.2013 (20 pp.)

In de 'Voedingsaanbevelingen voor België' (2009) stelt de HGR voor om vanaf de geboorte extra vitamine D toe te dienen, los van deze aangebracht door de voeding. De HGR stelt een extra inname van 10 μg (= 400 IU) per dag voor bij kinderen en 10 μg tot 15 μg bij tieners tot de leeftijd van 18 jaar.

De consensustekst van Kind en Gezin en de VVK specifieert verder voor jonge kinderen:

  • Er wordt aanbevolen bij alle kinderen dagelijks 400 IU vitamine D toe te dienen, vanaf de geboorte tot en met de leeftjd van 6 jaar, gans het jaar door, onafhankelijk van het soort melkvoeding en de vitamine D suppletie van de lacterende moeder
  • Bij kinderen met een donker (negroïde) huidtype wordt 600 IU/d aanbevolen.
  • Bij preterme geborenen zonder co-morbiditeiten wordt dezelfde dosis toegediend (400 of 600 IU/d afhankelijk van het huidtype).
  • Er wordt aanbevolen om een vitamine D als een monopreparaat van cholecalcferol toe te dienen.
  • Bij een evenwichtige en gevarieerde voeding is het toedienen van vitamine D onder de vorm van multivitamine preparaten niet aan te bevelen bij het jonge kind.
  • Bij kinderen met hogere noden (chronische nier- en leveraandoeningen, gebruik van bepaalde risicogeneesmiddelen, noodzakelijke zonprotectie, malabsorptie, cholestase, obesitas, veganisme, ...) wordt de vitamine D suppletie zoals deze door de behandelende arts voorgeschreven, aanbevolen
  • Bij elk contact is het aanbevolen om de compliance van de vitamine D suppletie na te vragen.

De volledige consensustekst is na te lezen via de website van de VVK.

Welke vitamine D preparaten beschikbaar zijn in de Belgische apotheek, vind je in de bijlage.

 
Deel dit bericht
Deel dit bericht