Bericht 'Buiten spelen ... om beter te zien'

Datum: 
08-05-2015

Ook om beter te zien, zouden kinderen best (veel) buiten spelen! Dat is wat Nederlandse onderzoekers adviseren.

Het lijkt erop dat de incidentie van bijziendheid (myopie) toeneemt. In Nederland zou reeds 1 op 2 van de 20-jarigen myoop zijn terwijl dit slechts het geval is voor 1 op 4 van de 60-jarigen en voor 1 op 3 van de 40-jarigen. In Azië kent men zelfs een prevalentie van 4 op de 5.

Bij myopie is het oog langer en valt het brandpunt daardoor vóór het netvlies in plaats van erop. Dingen op een afstand ziet men daardoor onscherp. Op zich hoeft myopie geen probleem te betekenen: met een aangepaste bril ziet men opnieuw goed van ver. Maar bij sterkten van meer dan -6 dioptrie wordt het risico op blijvende slechtziendheid heel groot. Een op de drie hoogbijzienden wordt slechtziend in de loop van zijn leven. En daarvan blijken er steeds meer te zijn.

De laatste jaren vonden meerdere studies in diverse jongerenpopulaties een omgekeerd verband tussen de duur van buiten spelen en het risico op ontwikkelen of toenemen van myopie. Het lijkt erop dat de tijd die buiten wordt doorgebracht een eenvoudige strategie kan zijn om het risico om myopie te ontwikkelen of progressie ervan in te dijken bij kinderen en adolescenten. RCT dienen echter nog aan te tonen dat interventies die het buiten zijn bevorderen effectief resulteren in een verminderd risico op ontwikkelen of progressie van myopie.

Andere studies vinden een verband tussen het langdurig dichtbij kijken en ontwikkelen van myopie.

Tot deze bevindingen kwam ook een recente studie van oogwetenschappers bij 5000 Rotterdamse kinderen die gevolgd werden vanaf de geboorte tot hun 6 jaar. De wetenschappers adviseren ouders om kinderen niet langer dan een half uur achter elkaar op de tablet te laten spelen. Ze zouden ook minstens 30 cm afstand van het apparaat moeten houden, en ten minste twee uur per dag naar buiten moeten.

VWVJ-bespreking mei 2015

Bronnen:

  1. Website van het Erasmus MC
  2. The Association between Time Spent Outdoors and Myopia in Children and Adolescents. A Systematic Review and Meta-analysis. Sherwin et al. 2012 Ophtalmology
 
Deel dit bericht
Deel dit bericht