Artikel 'Risico’s verbonden aan Enterobacter sakazakii in zuigelingenvoeding'

Datum: 
25-04-2006

Risico’s verbonden aan Enterobacter sakazakii in zuigelingenvoeding
M. Uyttendaele, L. Herman, G. Daube, S. Lauwers, Y. Vandenplas, C. Saegerman, J. Debevere
Tijdschr voor Geneesk Jan 2006;62(1): pp. 21-28

Samenvatting

Met het oog op het formuleren van richtlijnen omtrent de voorwaarden voor bereiding, bewaring en toediening van zuigelingenvoeding, werd i.o.v. het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen een studie verricht met betrekking tot de risico’s van infectie met Enterobacter sakazakii via de zuigelingenvoeding.

E. sakazakii is een zeldzame maar bekende oorzaak van neonatale sepsis en van een ernstig verlopende vorm van meningitis. Melkpoeder is niet absoluut steriel en mogelijk kan een lage graad van besmetting met E. sakazakii aanwezig zijn.

Opvolging van volgende richtlijnen kan het risico van neonatale E. sakazakii-infecties (en infecties door andere pathogene micro-organismen) vanuit de zuigelingenvoeding sterk verminderen:

  • Men dient de bereide zuigelingenvoeding binnen maximaal 2 uur te koelen tot 5°C en een bewaartijd van maximaal 24 uur aan te houden.
  • Het opwarmen van het gerehydrateerd melkpoeder tot 37°C, warm houden én toedienen mag maximaal 1 uur in beslag nemen.
     
Bespreking

Via de website van Kind en Gezin lezen ouders aanbevelingen over de bereiding, bewaring en opwarming van flesvoeding. Deze aanbevelingen zijn strikter dan de richtlijnen vanuit deze studie geformuleerd en dus zeker ‘veilig’: bereid de fles enkel vlak vóór de maaltijd, warm enkel op indien de maaltijd langzaam vordert, maaltijden op verplaatsing worden bereid vanuit de afzonderlijke ingrediënten (vanaf koud water indien opwarmen mogelijk is, vanaf warm water in thermos indien opwarmen niet mogelijk is).

Dit artikel bepaalt nog eens extra de maximum duur waarbinnen het veilig is om (opge)warm(d)e flesvoeding toe te dienen, met name 1 uur.

VWVJ-bespreking april 2006

 
Deel dit bericht
Deel dit bericht