Artikel 'Belang van bloeddrukmetingen bij jongeren'

Datum: 
09-06-2004

'Een betere opvolging van de bloeddruk bij kinderen en adolescenten kan morbiditeit en mortaliteit door hart- en vaatlijden verminderen.  Meer oog voor hypertensie op jonge leeftijd moet de switch naar een gezondere levensstijl stimuleren.' Dit schrijft de Artsenkrant van 4 juni 2004 n.a.v. een artikel in de New England Journal of Medicine 2004;350:21.

Op basis van de nationale (US) database van bloeddrukwaarden bij kinderen werden tabellen opgesteld voor normale bloeddruk bij kinderen op verschillende leeftijden.

Wat als normaal, 'prehypertensie' en 'hypertensie' beschouwd dient te worden, wordt gedefinieerd in de nieuwe US Hypertension Guidelines for Children and Adolescents.  Je leest meer over deze aanbevelingen voor diagnose en behandeling in een artikel gepost op Medscape.

Het volledige rapport (The Fourth Report on the Diagnosis, Evaluation an Treatment of High Blood Pressure in Children and Adolescents) is na te lezen in het augustusnummer van Pediatrics. (Ped 2004;114:555-76)

Voor wie nog meer wenst te lezen is er het eindwerk van dr. Brenda Callens in het kader van de Opleiding Jeugdgezondheidszorg (academiejaar 2004-2005). Het eindwerk 'Zin of onzin van bloeddrukmeting tijdens het algemeen consult in het Centrum voor Leerlingenbegeleiding' is integraal te raadplegen via de website van de opleiding. Je vindt er ondermeer aanbevelingen over materiaal, ijking, meettechniek, ...

(!! Om het artikel van Medscape te lezen, dien je je eerst te registreren. Deze service is bedoeld voor medici en is gratis.)

VWVJ juni 2004

 
Deel dit bericht
Deel dit bericht