Algemene richtlijn:

Kijk 7 dagen na de behandeling met een hoofdluismiddel met de nat-kam-test of er nog levende luizen te vinden zijn. Zo ja, behandel de haren dan nog een keer met hetzelfde product. Zo nee, de behandeling is meest waarschijnlijk geslaagd. Herhaal de nat-kam-test na drie dagen om echt zeker te zijn.

Waarom is een tweede behandeling niet altijd nodig, ook al wordt het vaak aangeraden door de apotheker of de bijsluiter?

Sommige hoofdluismiddelen doden ook neten en/of hebben een nawerking waardoor jonge luizen na het uitbreken nog gedood kunnen worden. Dit residuele effect heeft echter ook een nadeel: de concentratie van het resterende actieve product is mogelijk niet meer voldoende om alle nieuw uitgebroken luizen te doden, maar wel om resistentie in de hand te werken. Controle met de nat-kam-test is dus belangrijk.

Mogen twee behandelingen sneller op elkaar volgen?

Dit heeft weinig zin en wordt daarom afgeraden. Een larve heeft 7 tot 10 dagen nodig om zich te ontwikkelen tot nimf (onvolwassen luis) en uit te breken uit de neet. De ontwikkeling van nimf tot volwassen luis duurt nog eens 1 tot 2 weken. Enkel een volwassen luis kan zich voortplanten (en heeft hiervoor minstens 24u nodig). Controle na 7 dagen is dus snel genoeg om ook luizen te vinden die kort na de behandeling uit hun neet zijn gekomen, maar nog niet groot genoeg zijn om zich te hebben voortgeplant.

Hoe vaak moet er gekamd worden bij de nat-kam-methode?

Bij toepassing van de nat-kam-methode moet er om de 3 à 4 dagen gekamd worden gedurende minstens 2 weken. Op die manier worden pas uitgebroken nimfen tijdig verwijderd. Tijdens de vierde kambeurt worden de nimfen verwijderd die uit de laatst gelegde neten gekomen zijn. Een controle met de nat-kam-test enkele dagen later leert of de behandeling effectief was. Als er toch nog luizen worden gevonden, moet de nat-kam-methode twee weken verder gezet worden.

VWVJ maart 2011