Theorie

  • Een lege neet is wit en doorschijnend, in de breedte afgeplat en het operculum (deksel van de neet waarlangs de larve ademt en uitbreekt als ze volgroeid is) ontbreekt.
  • Een neet met een dode larve erin is bruinachtig tot zwart, dof en in de breedte afgeplat. Het operculum is meestal aanwezig.
  • Een neet met een levende larve erin is bruinachtig tot zwart, blinkend en ovaal van vorm. Het operculum is aanwezig.

Levende neten zitten meestal dicht tegen de hoofdhuid (meestal minder dan 1 cm van de hoofdhuid) maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Neten kunnen ook verder op de haarschacht gelegd worden.

Praktijk

Het is in de praktijk heel moeilijk om een onderscheid te maken tussen neten met een levende larve erin, neten met een dode larve erin en lege neten. Je hebt eigenlijk een vergrootglas of een microscoop nodig. Levende neten zitten niet altijd dicht tegen de hoofdhuid. Denk bijvoorbeeld aan een haarlok achter het oor. Dit creƫert een warm en donker plekje wat ideaal is voor het leggen van neten. De haarlok bevindt zich dicht bij de hoofdhuid, maar wanneer hier neten worden gelegd, is de haarwortel vaak veraf. Op de afstand van de neet ten opzichte van de hoofdhuid kan men zich dus niet altijd baseren om te beoordelen of een neet levensvatbaar is of niet. Verder worden neten ook soms verward met huidschilfers.

Wat te doen bij het vinden van neten?

Wanneer er levende luizen en eventueel neten gevonden worden, moet een behandeling ingesteld worden.
Wanneer er enkel neten gevonden worden, ongeacht of men vermoedt dat het levensvatbare neten zijn of niet, mag er geen behandeling gestart worden. Het kan zijn dat er recent een behandeling werd uitgevoerd. Het kan ook gaan om een onbehandelde infestatie, in dat geval zitten er ook levende luizen in het haar. Spoor bij het zien van neten zonder luizen of bij twijfel de ouders aan om thuis de nat-kam-test regelmatig te herhalen (en de school te verwittigen bij het vinden van luizen).

VWVJ maart 2011