Grotere oppervlakken (> 0,5 m²) worden met een chlooroplossing van 1000 ppm (parts per million) ontsmet.

 • Chlooroplossing 1000 ppm wordt vers aangemaakt met chloortabletten of met bleekwater:
 1. Chloortabletten (natriumdichloorisocyanuraat of NaDCC) oplossen in handwarm water, aan een concentratie van 1000 ppm. Hoeveel tabletten hiervoor nodig zijn, hangt af van het gewicht van de tabletten en van het percentage actieve chloor aanwezig in de tablet.Voorbeeld: Een Suma Tab tablet weegt 2,7 g en geeft 55% actief chloor vrij. Dit is dus 1,5 g actief chloor per tablet. Om een chlooroplossing van 1000 ppm klaar te maken moet per 1,5 l water 1 tablet worden opgelost.P.S.: 1 ppm = 1 mg/L -> 1000 ppm = 1 g/L 
 2. Bleekwater moet verdund worden in koud water. Zie onderstaande tabel met verdunningen (i.f.v .de commerciële concentraties van de chlooroplossing) om een 1000 ppm chlooroplossing te bekomen.  
  Commerciële concentratie chlooroplossing Hoeveelheid geconcentreerde chlooroplossing  Hoeveelheid geconcentreerde chlooroplossing 
  chlooroplossing 10° 32 ml per liter water 160 ml per 5 liter water
  chlooroplossing 12° 26 ml per liter water 130 ml per 5 liter water
  chlooroplossing 15° 20 ml per liter water 100 ml per 5 liter water
  chlooroplossing 20° 16 ml per liter water 80 ml per 5 liter water
  P.S.: 1° = 1 chlorimetrische (Franse) graad = 3,17 g/L = 3170 ppm
 • De chlooroplossing minimaal 5 minuten laten inwerken. 
 • Naspoelen met proper water.

De volledige werkvolgorde voor het reinigen en ontsmetten van oppervlakken die bevuild zijn met bloed of andere lichaamsvochten is terug te vinden onder ‘Hoe omgaan met bloed en andere lichaamsvochten?’ in het Draaiboek infectieziekten.  

Bemerk:

Oplossingen van tabletten met NaDCC hebben een hogere pH dan oplossingen met bleekwater en zijn daarom minder corrosief voor materialen. Ze worden ook beter verdragen door de gebruikers.

Huishoudelijk bleekwater is niet volledig stabiel: de concentratie kan wijzigen met verloop van tijd. Bovendien is bij huishoudelijk bleekwater geen vervaldatum voorzien. Er kan dus niet gewaarborgd worden dat de concentratie na enige tijd nog deze is die vermeld staat op de verpakking.

Besluit:
Gebruik van chloortabletten met NaDCC is te prefereren boven bleekwater.
Bleekwater wordt echter als een ‘aanvaardbaar’ alternatief beschouwd voor gebruik in omgevingen zoals CLB en scholen.

VWVJ januari 2011