Nieuwsflash Infectieziekten 'Mazelen in Wallonië'

07-03-2017

Graag brengen wij het volgende bericht uit de nieuwsflash van het Agentschap Zorg en Gezondheid (maart 2017) onder de aandacht:

'Mazelen – Stijging in Wallonië'

Sinds enkele weken stijgt het aantal mazelengevallen in Wallonië, met name in de regio Charleroi, Geldenaken, Namen en Verviers. Sinds halverwege december 2016 zijn er meer dan 75 gevallen gemeld aan de cel voor de surveillance van infectieziekten van het Agence pour une Vie de Qualité (AViQ). Het eerste geïdentificeerde geval van deze epidemie was een geïmporteerd geval uit Roemenië.

De meerderheid van de gevallen waren niet gevaccineerd. Een kwart van de gevallen had betrekking op kinderen jonger dan 5 jaar. In een derde van de gevallen was opname nodig wegens complicaties zoals pneumonie, hepatitis, pancreatitis of dehydratatie.

Het nationaal referentiecentrum voor mazelen (WIV-ISP) identificeerde het genotype B3. Eind 2016 was B3 in omloop in Roemenië, Italië en Oostenrijk. Vijf gezondheidswerkers ontwikkelden een zorggerelateerde mazelen.

Het is cruciaal dat artsen snel elk verdacht geval van mazelen (catarrale fase met rinitis, conjunctivitis, hoest, hoge koorts, gevolgd door een maculopapulaire huiduitslag met cefalocaudale evolutie) melden aan de regionale teams voor infectieziektebestrijding. Een snelle melding maakt het mogelijk om risicopersonen in de omgeving van een geval op te sporen en post-expositievaccinatie binnen de 72 uur na het contact aan te bieden. Snelle isolatie in de wachtzaal van personen met koorts en een huiduitslag, zal het aantal secundaire gevallen inperken. 

 
Deel dit bericht
Deel dit bericht