Met ministerieel besluit tot het bepalen van het vaccinatieschema voor Vlaanderen

Op 6 maart verscheen het Ministerieel Besluit (MB) van 29 januari 2015 tot het bepalen van het vaccinatieschema voor Vlaanderen in het Belgisch Staatsblad. Het toont welke keuzes de Vlaamse overheid maakt om haar bevolking de mogelijkheid te bieden zich levenslang te laten vaccineren.

Naast het gekende vaccinatieschema voor kinderen worden ook 2 artikels vermeld die het recht geven op gratis vaccins aan volgende groepen kinderen:

  • Art 11: Kinderen die hun bescherming/immuniteit verloren zijn na beenmerg- of stamceltransplantatie.
  • Art 12: Een extra poliovaccinatie voor jongeren, binnen 3 maanden na aankomst uit landen waar er, volgens de recentste gegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie, wild poliovirus circuleert en die geen extra dosis van het poliovaccin hebben gekregen voor hun vertrek.

Ter verduidelijking van artikel 12:

  • landen waar momenteel het wild poliovirus circuleert: Afganistan, Nigeria en Pakistan;
  • doel: import van het wild polivirus voorkomen;
  • vaccinator: het is voorlopig nog onduidelijk wie deze taak op zich zal nemen;
  • rol CLB: indien het CLB de leerling binnen de 3 maanden na aankomst ziet, kan deze extra poliovaccinatie gratis worden aangeboden. 

 

Terug naar Nieuwsbericht Vaccinaties 28

 

 
Deel dit bericht
Deel dit bericht

Lid worden van VWVJ

Je werkt in de JGZ en wil nog beter geïnformeerd worden over JGZ-thema’s? Of je wenst mee te denken over de toekomst van de JGZ? Dan is VWVJ-lidmaatschap iets voor jou.

Wens je op de hoogte te blijven?
 Laat hier jouw emailadres achter.