Hoe werken vaccins?

Zodra een ziektekiem in ons lichaam komt, reageert ons afweersysteem hierop. Is het de eerste keer dat ons lichaam met deze kiem te maken heeft, dan kan het even duren (uren tot dagen) voor de afweer goed op gang is. De kiem krijgt daardoor de kans zich te vermenigvuldigen in ons lichaam en dit kan ons ziek maken.

In een vaccin zitten ook ziektekiemen, maar deze zijn onschadelijk gemaakt. Ze kunnen de ziekte niet meer veroorzaken. Maar ze zorgen er wel voor dat we afweerstoffen maken tegen die ziektekiemen. Komt ons lichaam later in contact met deze ziektekiemen, dan worden deze door het afweersysteem herkend en treedt de afweer onmiddellijk in werking. De kiemen kunnen zich hierdoor niet vermenigvuldigen en zo maken ze ons niet meer ziek. Om die bescherming te behouden, moeten sommige vaccins na een aantal jaren herhaald worden.

VWVJ Standaard Vaccinaties 2013

 
Deel dit bericht
Deel dit bericht

Lid worden van VWVJ

Je werkt in de JGZ en wil nog beter geïnformeerd worden over JGZ-thema’s? Of je wenst mee te denken over de toekomst van de JGZ? Dan is VWVJ-lidmaatschap iets voor jou.

Wens je op de hoogte te blijven?
 Laat hier jouw emailadres achter.