Hoe wegen?

Wanneer kinderen in het CLB worden gewogen, zijn ze ontkleed en houden ze enkel een slip en hemd / T-shirt of beha aan.

Om de metingen op school (voor het 1e en het 3e leerjaar) vergelijkbaar te maken met de metingen op het centrum adviseren we om aan de kinderen te vragen een turnpak aan te doen. Het gewicht van een turnpak (T-shirt en short of maillot) is minimaal en benadert het dichtste de ‘ontklede’ weging. Met respect voor de privacy kan het omkleden worden georganiseerd zoals bij een reguliere turnles. Indien dit niet mogelijk is, moet het kind zich toch zoveel mogelijk van de bovenkleding ontdoen.
 

jongen op midden van weegschaal gemarkeerd met stickers                                jongen op weegschaal met kledij en zelfde jongen op weegschaal in turnkledij maakt een verschil van 1 kg
Bron: Vlaamse Groeicurven       Bron: VWVJ


Vanaf 2 jaar worden kinderen gewogen met een personenweegschaal (badkamermodel of apothekerweegschaal, met een precisie van ten minste 100 gram).

De weegschaal wordt steeds op een stevige horizontale ondergrond geplaatst, niet op een tapijt.

Zorg er voor dat het kind in het midden van de weegschaal staat. Indien het oppervlak van de weegschaal het toelaat, kunnen markeringen (bv. een 'voetensticker') worden aangebracht op de plaats waar het kind moet staan. Laat het kind zelfstandig op de weegschaal staan: het kind niet vasthouden, en niet tegen een muur laten steunen. (Indien het kind dit niet zou kunnen, dan mag het door een begeleider worden gedragen waarna het gewicht van de begeleider wordt afgetrokken van de bekomen waarde.)

Lees het gewicht af tot op 100 gram. Indien de weegschaal tot twee cijfers na de komma aangeeft, lees dan enkel het eerste cijfer af, zonder af te ronden.

uit: Standaard Groei en Pubertaire ontwikkeling, deel 2, p.11 en p. 8 en de instructiekaart Vlaamse Groeicurven

 
Deel dit bericht
Deel dit bericht

Lid worden van VWVJ

Je werkt in de JGZ en wil nog beter geïnformeerd worden over JGZ-thema’s? Of je wenst mee te denken over de toekomst van de JGZ? Dan is VWVJ-lidmaatschap iets voor jou.

Wens je op de hoogte te blijven?
 Laat hier jouw emailadres achter.