Het hoofdstuk over 'Verwijderen van medische afvalstoffen'

Recent actualiseerde OVAM, openbare Vlaamse afvalstoffenmaatschappij, haar handleiding voor het beheer van medische afvalstoffen. Dankzij de handleiding kon het advies voor CLB meer gedetailleerd omschreven worden. Een overzicht is te vinden in de update van de Standaard Vaccinaties 4.6.12, tabel 14.

Enkele aandachtspunten:

  • een lege spuit mag niet gerecycleerd worden en kan dus niet bij het glasafval;
  • het niet risicohoudend medisch afval (NRMA), bv een lege spuit zonder naald, mag worden verbrand in een reguliere verbrandinginstallatie die daarvoor vergund is. Het risicohoudend medisch afval (RMA), bv een flacon, dient daarentegen verbrand te worden in een draaitrommeloven bij hoge temperatuur. Dit is een vrij duur proces. Aan het beheer van de twee afvalstromen hangt een heel ander prijskaartje!
  • vaccinatoren zijn verantwoordelijk voor het RMA en mogen dit niet in een school achterlaten. Het NRMA mag samen met het huisvuil van de school worden ingezameld, op voorwaarde dat de school hiermee akkoord gaat.
     

Terug naar Nieuwsbericht Vaccinaties 28

 
Deel dit bericht
Deel dit bericht

Lid worden van VWVJ

Je werkt in de JGZ en wil nog beter geïnformeerd worden over JGZ-thema’s? Of je wenst mee te denken over de toekomst van de JGZ? Dan is VWVJ-lidmaatschap iets voor jou.

Wens je op de hoogte te blijven?
 Laat hier jouw emailadres achter.