In 2018 werd de nieuwe regelgeving voor leerlingenbegeleiding door scholen en CLB gepubliceerd. Hiermee werd ook het “Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de inrichting en de uitrusting van de infrastructuur voor de uitvoering van medische consulten door de centra voor leerlingenbegeleiding van 14/11/2008” opgeheven.

In het “Besluit van de Vlaamse Regering tot operationalisering van de leerlingenbegeleiding in het basisonderwijs, het secundair onderwijs en de centra voor leerlingenbegeleiding van 01/06/2018 "wordt het volgende vermeld:

  • HOOFDSTUK V. — Infrastructuur en uitrusting in het kader van leerlingenbegeleiding

    Art. 18
    Om de persoonlijke privacy te kunnen garanderen in de ruimte die gebruikt wordt voor leerlingenbegeleiding, waarborgt de inrichting van de ruimte de auditieve privacy, waarbij een ander een gesprek niet kan afluisteren of begrijpen, en de visuele privacy, waarbij inkijken uitgesloten is zodat een ander persoon niets kan zien.

    Art. 19
    Met behoud van de toepassing van artikel 18, zijn de criteria vermeld in de standaarden jeugdgezondheidszorg en het Draaiboek Infectieziekten CLB, richtinggevend voor de ruimte die gebruikt wordt voor de systematische contacten en het vaccineren.

    Art. 20
    Het centrum maakt gebruik van het nodige materiaal om zijn opdrachten, vermeld in de standaarden jeugdgezondheidszorg, het Draaiboek Infectieziekten CLB en de protocollen van de projectgroep Protocollering en Diagnostiek uit te voeren.

De omzendbrief "Operationalisering van de leerlingenbegeleiding in het basisonderwijs, het secundair onderwijs en de centra voor leerlingenbegeleiding" van 14/06/2019 concretiseert verder het Art. 18 uit het BVR. In puntje 5 wordt verder beschreven dat:

  • tijdens een gesprek, een ander persoon wel iets mag horen maar het gesprek niet mag kunnen afluisteren en begrijpen wat er precies gezegd wordt;
  • een ander persoon niet kan zien wie zich in de ruimte bevindt.

In dezelfde omzendbrief lezen we onder punt 2 (toelichting Art. 2 van het BVR) wat de decreetgever minimaal verwacht van CLB's en scholen in de uitvoering van het begeleidingsdomein preventieve gezondheidzorg, met name  het actief meewerken van scholen aan de organisatie en uitvoering van de systematische contacten en de vaccinaties door het CLB. Als voorbeeld wordt o.a. gegeven: afspraken maken over het gebruik van de lokalen waar de contacten doorgaan.

 

Waar dien je, rekening houdend met de Standaarden en het Draaiboek Infectieziekten, (bijkomend aan Art. 18) op te letten bij de keuze van een lokaal voor het systematisch contact?

Veilige ruimte

Het lokaal, de uitrusting ervan en het medisch materiaal moeten beantwoorden aan de vereisten van de algemene hygiëne, van het comfort en de veiligheid van de personen op het vlak van:

  • de natuurlijke en kunstmatige verlichting;
  • de vloeren en wanden;
  • het meubilair.

Om het infectierisico te beperken, worden de volgende algemene regels nageleefd:

  • niet-poreuze, bestendige en gemakkelijk te onderhouden materialen gebruiken;
  • het meubilair en de uitrustingen tot het strikt nodige beperken;
  • ergonomisch en gemakkelijk te onderhouden materiaal en uitrustingen voorzien;
  • bron en reservoir van micro-organismen of allergenen vermijden (bv. planten, tapijten,…).


Rustige ruimte

Rustige ruimte waarin visuele en auditieve prikkels beperkt zijn zodat de leerling niet afgeleid wordt.

De audiometrie wordt afgenomen in een rustige ruimte waarin de waarnemingsdrempel van de onderzoeker gelijk is of maximaal 10 dB hoger ligt, dan zijn/haar waarnemingsdrempel in stille omstandigheden.

Voor de afname van de SPIN-test vormt gering omgevingslawaai, zelfs met kortdurend stoorgeluid, geen probleem.


Grote en geëquipeerde ruimte

Een ruimte die voldoende groot is om de noodzakelijke afstand te respecteren die nodig is om het verzicht van de leerling te onderzoeken (3 à 6 m afhankelijk van de gebruikte test).

Het lokaal bevat bovenop het testmateriaal een lavabo (handhygiëne), een plaats waar de leerling zich (met respect voor privacy) kan omkleden, stopcontacten en een goede internetverbinding.


Verlichte ruimte

Om het verzicht op een kwaliteitsvolle manier te onderzoeken, dient de test belicht te worden met een homogene verlichting van 500 lux zonder lichtreflectie. Dit kan via spotverlichting (twee 100 Watt spotlampen met een grote spreidingshoek die de kaart schuin van boven van ongeveer twee meter afstand bestralen).

Voor het onderzoek van het dieptezicht dient minimaal 1000 lux homogeen licht (zonder lichtreflectie) te schijnen op de test.

Voor het kleurzinonderzoek dient bijkomend de test belicht te worden door wit licht met een minimale lichtsterkte van 1500 lux.


Warme ruimte

In het lokaal waar de leerlingen ontkleed zijn, moet de regelbare verwarmingsinstallatie, bij alle weersomstandigheden, een temperatuur van +22° C kunnen voorzien;

Vaccinatie

Indien gevaccineerd wordt zijn er 2 bijkomende aandachtspunten, nl. de mogelijkheid om een leerling die dreigt flauw te vallen, comfortabel neer te leggen en een ruimte waar leerlingen tot 15 minuten na vaccinatie onder toezicht van een volwassene kunnen wachten zonder dat ze hiervoor de trap dienden te nemen.

 

VWVJ-bespreking februari 2022