Studiedag voor verpleegkundigen: Ontwikkeling van de jonge kleuter (deel 2): de sociaal-emotionele ontwikkeling

 De inschrijving voor dit evenement is gesloten.

Wat?

In dit tweede deel van het tweeluik 'Ontwikkeling van de jonge kleuter' zoomen we in op de sociaal-emotionele ontwikkeling van een kind waarbij we bijzondere aandacht besteden aan ‘gehechtheid’. We staan eveneens stil bij de uitdagingen van het intercultureel opvoeden.

Voor wie?

CLB-verpleegkundigen

Programma
9u-9u30:             Onthaal 

9u30-9u35:         Introductie

Corinne Vandermeulen: Prof. Jeugdgezondheidszorg, Departement Maatschappelijke gezondheidszorg en Eerstelijnszorg, KU Leuven 

9u35-11u:           Gehechtheid en -ontwikkeling                               

Tijdens de studiedag besteden we bijzondere aandacht aan ‘gehechtheid’: wat veilig en onveilig is en hoe je signalen van een onveilige gehechtheid kan herkennen tijdens het contactmoment met de eerste kleuter en de ouder(s). Veilig gehecht zijn, legt een gezonde basis voor de mentale en emotionele ontwikkeling van een kind. Welk gedrag en interactie kan je verwachten van een kleuter van 3 à 4 jaar, in interactie met jou als onbekende onderzoeker en in interactie met mama of papa? Vertrekkende van de basiskennis over gehechtheid en -ontwikkeling verleggen we het vizier naar het consult, jouw observatie en interpretatie na het gesprek met de ouders.

Dr. Jo Wellens, kinder- en jeugdpsychiater TheA, Therapeutisch Atelier, dagbehandeling kinder- en Jeugdpsychiatrie AZ St-Maarten. Verantwoordelijk voor de peuter-kleuter leefgroep.

11u-11u30:        Pauze 

11u30-13u:        Socio-emotionele ontwikkeling van de kleuter
Hoe gebruik je het systematisch contactmoment K1 om een inschatting te maken over dit ontwikkelingsdomein bij de kleuter? Om met ouders in gesprek te gaan?

Ilse Dewitte, orthopedagoog en kinder- en jongerentherapeut. Dienst kinder- en jeugdpsychiatrie van Gasthuisberg, privépraktijk in Brugge. Begeleidt zowel kinderen en jongeren als hun ouders als leerkrachten. Ze geeft tal van opleidingen en voordrachten over het opvoeden van kinderen. 

13u-14u:              Lunch 

14u-15u30:        Intercultureel opvoeden: uitdagingen voor kleuter én ouder.                

Heel veel kinderen groeien op tussen verschillende culturen. Werken met ouders en kinderen uit diverse culturen brengt extra uitdagingen met zich mee. Wat betekent het om als kleuter op te groeien in een andere cultuur? Wat betekent het om jonge kinderen op te voeden in een andere cultuur? Hoe ga je cultuursensitief te werk tijdens je contact met de kleuter, met de ouder? Hoe ga je om met grote cultuurverschillen? 

Trees Traversier is psycholoog en therapeut. Ze heeft een ruime ervaring in het werken met ouders en kinderen uit andere culturen.                              

15u30:                 Slotwoord

Waar en wanneer?

Donderdag 24 september 2020 van 9u30 tot 16u
Online

Kostprijs?

90 € voor niet leden – 70 € voor leden – 30 € voor studenten die VWVJ-lid zijn.

Inschrijven?

Dit kan via registratie op deze plaats.
De inschrijvingen worden afgesloten ten laatste 1 week voor de vorming of van zodra de vorming is volzet.

(Enkel na overschrijving is jouw plaatsje verzekerd. Het aantal plaatsen is beperkt: wie inschrijft engageert zich om deel te nemen.)

De door jou geregistreerde persoonsgegevens worden enkel gebruikt i.k.v. deze vorming. (De gegevens worden vanzelfsprekend veilig bewaard. Meer gedetailleerde info over de verwerking van je persoonsgegevens vind  je in het privacybeleid.)

24 september 2020, 9:30   tot   16:00
Tarief 'studiedag voor verpleegkundigen: Ontwikkeling van de jonge kleuter (deel 2)' voor niet-leden 90,00 €
Tarief 'studiedag voor verpleegkundigen: Ontwikkeling van de jonge kleuter (deel 2)' voor leden 70,00 €
Tarief 'studiedag voor verpleegkundigen: Ontwikkeling van de jonge kleuter (deel 2)' voor studenten die VWVJ-lid zijn 30,00 €
Evenement categorisatie
Categorie Verpleegkundige, Ontwikkelen en leren, Denken en voelen, (On)beperkt opgroeien

Deel met vrienden, familie en collega's...

Help ons en informeer uw vrienden, collega's en volgers over onze pagina: Studiedag voor verpleegkundigen: Ontwikkeling van de jonge kleuter (deel 2): de sociaal-emotionele ontwikkeling


U kunt ook de link hieronder delen via een mail of op uw website.
https://www.vwvj.be/civicrm/event/info?id=94&reset=1